Vakkennis doet er toe

BlogNo Comments

Je bent hier:Vakkennis doet er toe
Share
Laatst verzuchte een collega: “Het lijkt alleen maar te gaan over competenties. Maar vakkennis is net zo belangrijk toch?!”.
Onderstaand citaat uit een artikel in de Volkskrant bewijst zijn gelijk; de “WMO jurist” Kevin Wevers is de held van honderden bejaarden geworden omdat hij het afschaffen van de huishoudelijke hulp voor ze heeft aangevochten.

Maar wacht even, jurist Wevers, wie betaalt dat allemaal? Glimlach, leunt achterover in zijn directiefauteuil, klaar voor de punchline. Zegt dan: ‘de gemeenten’.
De gemeenten betalen hun eigen verzet via de proceskostenvergoeding: duizend euro per klant. Daar hebben mensen recht op volgens de wet.

Kevin doet goede zaken dankzij gebrek aan juridische kennis bij gemeenten. In de corporatiesector is juridische kennis ook een must. Of het nu gaat om overlast, onderhoud, renovatie, servicekosten of woningtoewijzing; er zijn veel wetten en regels waar we ons aan moeten houden. Daarom word ik zo bij van de sectorleerlijn Verhuur die we aan het maken zijn met meerdere corporaties, FLOW en de Corporatie Academie. Ik neem daarin het onderdeel Huurrecht voor mijn rekening.  Samen met een juriste en verhuurmedewerkers werken we uit wat écht belangrijk is om te weten als je woningen verhuurt.

De juriste vertelt dat ze tijdens cursussen regelmatig tegenkomt dat corporatiemedewerkers het eigen beleid verwarren met de wet.  Veel corporaties voeren een voor de huurder ruimhartig beleid. Dat is mooi, want “daar zijn we van”. Maar als we zelf niet weten dat we meer doen dan wettelijk nodig is, dan dragen we dat ook niet uit. Dat is een gemiste kans voor ons imago. Het komt echter ook voor dat het eigen beleid in strijd is met de wet. En dan lopen we het risico een “Kevin” tegen te komen.

Dus …vakkennis is belangrijk!

Uit bovenstaande verzuchting blijkt dat mensen zelf ook hun kennis op peil willen houden. We ervaren  dat ook bij het uitwerken van de sectorleerlijn. We hebben  inmiddels een mooi lijstje met juridische onderwerpen waar verhuurmedewerkers meer over willen weten.

domheid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top